Tänään...

On vihdoinkin aika vuotuisen Grande Finalen. On aika äänestää uusi euroviisuvoittaja ja arpoa se, mihin maahan/ kaupunkiin ensi vuoden viisuretkelle lähdemme. Ei, Ruotsiin en lähde. Sanon sen jo nyt. Se on ihan liian lähellä kotia ja voittanut ihan liian äskettäin ansaitakseen uutta voittoa näin pian. 

Seurasin eilen perjantaina suuren finaalin ensimmäisiä harjoituksia  iltapäivällä. Hyvä tilaisuus nähdä osa esityksistä, joita en aiemmin ollut nähnyt, livenä ja kuulostella, miltä ne kuulostavat ja näyttävät tv-kuvassa tänään illalla.

Seuraavat omat omia vaikutelmiani nähdyn ja kuullun perusteella. Väliaikanumeroista ja shown aloitusnumeroista en kerro spoilereita. Nauttikaa illan showsta. Aika on se perinteinen klo 22 ja kanava TV2, kun varsinainen tv-show alkaa, mutta tänä vuonna Yle tarjoaa sekä etkot että jatkot. Tarkat lähetysajat löytynevät päivän ohjelmatiedoista.

Luvassa on huikea viisufinaali!

Kappaleet kommentoitu esitysjärjestyksessä:

1) Slovenia.

Ihan kelpo aloitus showlle. Tytön äänessä on jotain kiehtovaa, hieman "räkäinen saundi" saa kyllä ainakin minut hereille heti kisan aloituskappaleen kohdalla. Vain yksi asia häiritsee. Se, että tytön ääni kuulostaa kovasti ruotsalaisen Miss Lin ääneltä, ainakin tässä kappaleessa. Rohkenen lyödä vetoa, että nämä kaksi daamia tuskin edes tietävät toisistaan. Mutta minulle mielleyhtymä on ilmeinen.

2) Ranska (1. BIG5-maista)

 Olen koko ajan pitänyt tästä, ja sanonut leikkimielisesti, ettei tämä missään nimessä voi olla huono, koska kappaleen säveltäjä on sama kuin Ranskan vuoden 2001 kappaleen säveltäjä. Mutta kun näin tämän eilen ensi kertaa livenä areenalla, olin totaalisen myyty. Tää on niin tajunnanräjäyttävän kaunis, että sanat loppuvat. On vain yksi pieni ongelma, mikä saattanee estää ensi vuoden Pariisin matkan: nimittäin esiintymisnumero. Numerolla kaksi ei olla koskaan voitettu viisujen 60-vuotisessa historiassa, ja ikävä kyllä, ei taideta voittaa tänäänkään.

3) Israel

Tiedättehän, naisilla on oikeus muuttaa mielipidettään milloin vain ja missä vain. Nyt oli pakko tehdä takinkääntö. Täähän toimii tajuttoman hyvin livenä ja näyttää hyvältä kuvassa. Ei se voittoa tuo Israelille, mutta Kultapoju onnistui kääntämään mun pääni - no, ainakin täksi illaksi tai tämän kappaleen ajaksi.

4) Viro

Eteläinen naapurimme luottaa haikean kauniseen sävelmään, joka kaukaisesti tuo mieleen viime vuoden Alankomaat. Se tosin oli miljoona kertaa parempi kuin tämä. Tämä jättää minut yhtä kylmäksi kuin viime vuoden Ruotsin Sanna Nielsenin Undo. Kun ei nappaa, niin ei vaan nappaa.

5) Britannia (2. BIG5-maista)

Kerrassaan hurmaava 20-luvun swingiä ja uptempoa yhdistelevä popbiisi kisan alkuun on hauskaa katseltavaa. Ainoa puute on se, että taustalaulajat pitäisi heivata jorpakkoon. Noita naisia ei EDES PITÄISI päästää lavalle. Sen verran falskisti daamit vetävät. Mutta puutteistaan huolimatta, minä rakastan tätä hulluttelua, vaikka se jakaakin viisufanien mielipiteet.

6) Armenia

Laulun sanotaan kertovan sata vuotta sitten tapahtuneesta kansanmurhasta. No, hienoa. Tai siis... ei se ole hienoa, että tällaisia asioita tapahtuu, mutta hienoa että tässä poliittisessa tilanteessa uskalletaan laulaa tällaisistakin aiheista. Minuun tämä nyt ei vaan uppoa, en saa tästä mitään otetta.

7) Liettua

Kisan alkupuoliskon suvereeni ilopilleri, joka tempaa esityksellään mukaan, laulajien kemiat toimii ja itsekin tekee mieli ruveta laulamaan mukana tätä kuunnellessa. Mutta onko heteroparin sekä kahden seksuaalivähemmistöparin suudelmat lavalla kenties liikaa tänäkin vuonna Euroopalle, kuten Kristan esityksessä pari vuotta sitten? Viesti on kuitenkin selvä piikki Venäjän suuntaan.

8) Serbia

Flashbackejä jälleen kahden vuoden takaa. Muistatteko Valentina Monettan ja Crisaliden? Kappale, joka kaksi minuuttia oli kaunista balladia muuttuen kaikkien sateenkaariväen ja viisuharrastajien rakastamaksi homohumpaksi viimeisen minuutin ajaksi. Sama tapahtuu nyt Serbian kohdalla. Bojana vetää vakuuttavasti. Ääntä piisaa noissa kitusissa ja vielä puhdasta, hyvin laulettua. Mihin se riittää, jää nähtäväksi. Työkaverini veikkasi jopa voittajaksi. Itse en ihan sentään, liian "homohumppa" tavistv-katsojalle. Jengi kirjaimellisesti tanssii kappaleen viimeisen minuutin aikana areenalla. 

9) Norja

Tämä kappale on ollut itselleni aina näihin päiviin asti se "ihan kiva, mutta toisesta korvasta sisään ja vielä sujuvammin toisesta ulos". Mutta nähtyäni tämän noin viikko sitten livenäensimmäisen kerran, jouduin kääntämään lennosta takkiani (jota mulla ei edes ollut sinä iltana mukana!). Tämähän on hieno. Korkealle sijoittuu, mutta Norjaankaan pääsystä ei kannata unelmoida ensi vuonna.

10) Ruotsi

Jos jokin, niin tämä saa minun ärsytyskynnykseni suorastaan huutamaan alarmia. Tämä esitys on JOTAIN NIIN vastenmielistä, esittäjästä puhumattakaan, ettei mitään rajaa. Minulta pyöreän nollan saava turhake saanee kyllä taas Euroopan polvilleen ja tämä löytynee lopputuloksissa viiden kärjestä. Vain kaksi ja puoli ylimääräistä irtopistettä tämä ruotsalaisten Mums-Mumsiksi kutsuma uros saa: hän kertoo IL:n (22.5.2015) haastattelussa kannattavansa FC Barcelonaa futiksessa ja pitävänsä maanmiestään, menestyksekkään uran Ruotsissa tehnyttä Björn Skifsiä suuressa arvossa. Herra Skifsin uran tunnetuimpia hittejä on muun muassa tämä vuoden 1975 Melodifestivalen-kappale Michelangelo. Ai se puolikas irtopistekö? No, siitä, että hän pitää tämän vuoden Italian kappaleesta.

11) Kypros

Pikkunättiä, kerrassaan pikkunättiä. Ainoa syy, miksi Kypros on finaalissa, on se, että täytyyhän heillä olla joku joka varmasti antaa heille sen 12 pistettä äänestyvaiheessa, tässä tapauksessa Kreikka.

12) Australia

Kisan debytantti tekee huikean aloituksen viisuperheessä. Jösses, mikä ääni! Varo, Eurooppa! Guy tulee ja sulattaa sydämet niin äänellään kuin olemuksellaankin.

13) Belgia

Nuori, vasta 16-vuotias Loic Nottet on itse ollut mukana kappaleen sävellystyössä. Ja upeaa käsialaa siitä syntyykin. Rappappa-rappappa...Seuraavan päivän korvamatosi on taattu! :D

14) Itävalta (isäntämaa)

Toimivaa radiopoppia, joka villitsee kotiyleisön täysin. Ja kun Makemakes osaa vielä laulaakin, niin isäntämaa vetänee hyvän shown lisäksi vielä hyvin ääniä kotiinkin. Ai ne flashbackit? Niitä löytyi taas länsinaapuristamme muutaman vuoden takaa, siis tähän tapaan

15) Kreikka

Jos vetää Itävallan esiintyjät tyylikkäästi edellä, niin tämä unipilleriksi luokiteltava keuhkonsa pihalle karjuva kreikkalaiskaunotar tarjoaa kaikkea muuta kuin tyylikästä karjuntaa. Olisi siellä parempaakin ollut tarjolla Kreikassa keväällä.

16) Montenegro

Olen jo ehtinyt ylistää tämän Zeljko Joksimovicin ties monennenko viisuehdokkaan maasta taivaaseen sen kauneuden puolesta, mutta sanon sen vielä kerran. Kerrassaan upea tekele.

17) Saksa (3. BIG5-maista)

Saksan karsinnassa draamaa piisasi. Voittaja luopui kruunustaan suorassa tv-lähetyksessä ja tarjosi paikkaansa Ann-Sophielle. Olin vihainen. Pidin oikeasti voittaneesta kappaleesta enemmän. Vasta täällä Wienissä kuulin, miksi voittaja oli luopunut edustustehtävästään. Kyseessä oli hieman samanlainen tarina kuin PKN:n taustallakin sekä lisäksi ilmeisesti myös mielenterveysongelmia. Okei, Ann-Sophie, saat anteeksi. Lisäksi, hänen hieman nasaali äänensä (hänellä on flunssa) sopii tähän kappaleeseen tällä hetkellä.

18) Puola

Tilastot väittävät, että sijalta 18 on usein ponnistettu voittoon ja viisumenestykseen. Tällä kertaa en jaksa moiseen uskoa Puolan kohdalla.

19) Latvia

"riipii, systeri, riipii..." Ei, en vain jaksa tätä huutamista. Seuraava.

20) Romania

Kappale kertoo Romaniassa tärkeästä aiheesta, siitä, miten moni joutuu jättämään perheensä ja lapsensa hankkiakseen elantonsa perheelle. Melodia on kaunis. Olen pitänyt tästä koko ajan, mutta huomaan joka kerta rakastuvani tähän kappaleeseen uudestaan, kun sen kuulen.

21) Espanja (4. BIG5-maista)

Hienot rummut biisin keskiosassa, mutta mitään muuta en sitten saakaan tästä irti. Yleisö tuntuu kuitenkin tykkäävän. Minua lähinnä haukottaa.

22) Unkari

Mitäpä viisufinaali olisi ilman maailmanparannuslauluja ja sodanvastaisia julistuksia? No, ei mitään. Ei muuta kuin fikkarit heilumaan.

23) Georgia

Ei, tämän soturin (yhtä vähän kuin Maltan) paketti ei ole myytävissä minulle.

24) Azerbaidjan

Huhhuh, että voikin kappale kuulostaa ruotsalaiselta. Mutta vaikka Mums-Mumsin omahyväisyys ja itse esitys saavat minut lähinnä raivon partaalle ja pitämään vessataukoa, niin tälle jaksan lämmetä - olkoonkin, että on ruotsalaista tekoa.

25) Venäjä

Onpas taidokasta, laulaa miljoonista äänistä. Eipä sillä, hienosti daami laulaa ja pidänkin tästä kappaleesta, mutta voittoon ei riittäne tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa.

26) Albania

Mitä ihmettä tämä tekee finaalissa, kysyn edelleen? Vähän sama kuin Tanskalla: mitä huonompi biisi, sitä varmemmin se menee finaaliin.

27) Italia (5. BIG5-maista)

Jos jaksoit uida yli kaksituntisen balladimeren, olet voittaja-ainesta! Mutta suorituksesi kertoo myös jotain muuta: tätä kannatti odottaa! Kolme minuuttia tajunnanräjäyttävää upeaa laulua italian - rakkauden - kielellä. Tämän täydellisemmäksi viisupaketti ei voi muuttua enää eikä millään. ;-) Näiden 20150520_121935-1%5B1%5D.jpg kuvat ja nimmarit ovat halutuimpia asioita täällä Wienissä, eikä ihme.