Harmittaa...

Viisut lähenevät. Toukokuu on täällä hujauksessa, enää vain pikkuisen aikaa odotettavana. Viisujen lähestyminen tarkoittaa samalla myös sitä, että viisujen esikatselut ovat alkaneettv:ssä

YleFem ehti eilen ensimmäisenä seuraamistani tv-kanavista aloittamaan omat esikatselunsa. Muka viisuasiantuntijat istuvat studiossa kertomassa mielipiteitään ja laukomassa latteuksia kaiken kansan kuultavaksi viisuista. Lisäksi videoista on pätkitty vähintään 20 sekuntia molemmista päistä, niitä ei siis näytetä kokonaisuudessaan. Malli on taas kerran, napattu suoraan - ah, niin helvetin hienosta - länsinaapuristamme, jota viisupiireissä tunnutaan kumartavan kuin jumalaa.

Ja kissanviikset! Kuka tällaista oikeasti tarvitsee? Ketä oikeasti kiinnostaa näiden wannabe-asiantuntijoiden mielipiteet? Mitä merkitystä sillä on toukokuisten semifinaalien tai finaalin tulosten kannalta, että yksi nyt ei satu tykkäämään Venäjästä, pitää sitä vanhanaikaisena - eittämättä se sitä vähän onkin - ja oih, mäpä nyt päätänkin antaa sille vaan siitä syystä viis pistettä? BIG DEAL! SO WHAT?!?

Aivan tasan varmasti  jokainen katsoja osaa muodostaa mielipiteensä kappaleista ihan itse. Sama pätee kaikkeen musiikkiin. Siihenkö noita puhuvia päitä tosiaan tarvitaan? Kertomaan tavis-tv-katsojalle, mikä on hyvä biisi, mikä ehkä pärjää ensi kuussa Globenissa, mikä floppaa täysin? Enpä usko!

Viisufaneille varmasti on kevään aikana jokaiselle muodostunut ihan oma mielipiteensä kappaleista. Jokainen vääntää enemmän ja vähemmän aktiivisesti viisupuntariaan näinä päivinä. Omaani en ole edes aloittanut. Mutta taviskatsoja, se katsoo, jos katsoo, esikatseluita ja muodostaa mielipiteensä. Se katsoo semit ja finaalin ja äänestää sen mukaan, miltä tuntuu. Niitä katsojia kuitenkin suurin osa niistä yli sadasta miljoonasta katsojasta tv-ruutujen ääressä on. Vaikkapa mun äiti - +70v - se varmaan on katsonut jo kaikki esikatseluvideot. Toki muori nettiä osaa käyttää ja osaa etsiäkin sieltä musiikkia. Mutta äitini tuntien, hänkin arvostaisi aivan varmasti enemmän kokonaisia videoita kuin noita puhuvia päitä kertomassa omia, ah niin valistuneita mielipiteitään, tämän vuoden viisuista. 

Ennen kaikki oli tässä suhteessa paremmin. Viisujen esikatseluvideot näytettiin kokonaisina ilman turhaa parranpärinää välissä. TV-kuvan jossain nurkassa vaan vilahti tieto esittäjästä, maasta, säveltäjistä ja sanoittajista. Palataan takas siihen, niin meillä kaikilla on paljon kivempaa. Aina ei tartte ottaa mallia Ruotsista.

Tehdään se vaikka näin.