Suuri finaalipäivä on taas täällä. Ensi yönä yhden jälkeen Suomen aikaa tiedetään, mihin matkataan ensi vuonna. Tässä arvioitani eilisen jury-kenraalin perusteella (se, jonka perusteella puolet äänistä, eli niin sanotut asiansotkijaraadit antavat äänensä). Aloitus- ja väliaikanumeroista en tee spoilauksia (en itsekään tiedä, muita kuin aloitusnumeron). Jännää iltaa kotisohville!

1. Belgia: hieno shown aloitus, mutta vähän vaisuksi jäi torstain semiin verrattuna. Liekö esiintymispaikalla merkitystä?

2. Tshekki: Tämäkin toimii. Daami vetää uskottavasti. Ansaittu finaalipaikka, Tshekin historian ensimmäinen. Siitä kannattaa iloita. 

3. Alankomaat: mukavaa peruspoppia, joka tuskin ärsyttää tai saa riemunkiljahduksiakaan enemmälti aikaiseksi. Douwe Bob lauloi ainakin illan kenraalissa hieman muunnelluin sanoin lopussa. Kai tälläkin faninsa löytyy jostain päin Eurooppaa?

4. Azerbaidzjan: Samra laulaa ihmeestä. No, sitä tämä ruotsalaisten tekemä turhake tarvitsisikin, jotta minut saisi vakuuttuneeksi. Hohhoijaa!

5. Unkari: maa on ollut mukana 22 vuotta kisassa, vaihtelevalla menestyksellä. Viime vuosina maa on kuitenkin satsannut kosolti laatuun, eikä Unkari petä tälläkään kertaa.

6. Italia: minun korvaani ainakin kuulosti vähän epävireiseltä, mutta kappale itsessään on hieno ja löytyy omien suosikkien kärkipäästä.

7. Israel: hienosti vetää, ja olen vähitellen alkanut lämmetä tälle, vaikken pojan habituksesta pidäkään. Ihan ei usko riitä kyllä, että taistelisi tänä vuonna huippusijoituksesta.

8. Bulgaria: Ensimmäisen kerran areena kirjaimellisesti tanssii esityksen aikana. Poli saa valtavat aplodit. Sijoittunee kärkipäähän.

9. Ruotsi: voi hyvää päivää! Tokihan isäntämaa on kotiyleisön suosikki, ja areena "kiehuu". Minua lähinnä haukottaa.

10. Saksa: Itse kappaleelle en lämpene vieläkään, mutta yllättävän hyvin tämä toimii livenä, jopa paremmin kuin hetkeä aiemmin kuultu Italia.

11. Ranska: voivoi, vähän valsuksi jäi, siitä huolimatta, että rakastan kappaletta yli kaiken. Jotain vain puuttuu, joten tuskin Nizzaan tai Pariisiin ensi vuonna matkataan.

12. Puola: SVT:n blogisti Gustaf Dahlander näytti eilisen jury-kenraalin aikana kommentoivan SVT:n sivuilla, että "Polen sjöng bort sig." Valitettavan totta. Minä pidin esityksestä, mutta ei se teknisesti kyllä mikään loistoveto ollut. 

13. Australia: toista kertaa mukana oleva Australia on vakuuttava tälläkin kertaa. Ei tämä Guy Sebastianin tasolle riitä omalla listallani, mutta varmasti ihan kärkipäässä kuitenkin..

14. Kypros: voisiko näistä ruotsalaisbiiseistä jo hankkiutua eroon? Alkaa tulla jo korvista ulos.

15. Serbia: nyt ei vakuuta. Mä kaipaan näköjään sitä perinteisempää Balkan-ballaadia kisaan.

16. Liettua: Donny vetää tyylillä tälläkin kertaa, paremmalla kappaleella kuin neljä vuotta aiemmin Bakussa.

17. Kroatia: Kun ei nappaa tänä vuonna Balkan-virret, niin ei nappaa. Varsinkaan, kun se Bosnia tiputettiin ulos jo ekassa semissä.

18. Venäjä: Se niiiiiiin voittaa...

19. Espanja: Vaikka Venäjä on loistava, niin yleisön reaktioista päätellen tämä upposi myös. Areena tanssi ja lauloi mukana koko ajan.

20. Latvia: ehei, kaukana suosikeistani, mutta pakko tunnustaa, että hyvin Justs vetää livenä.

21. Ukraina: Tämä taidepaukku ei saa edelleenkään hihkumaan riemusta, mutta alan lämmetä tälle vähitellen. Ainoo vaan, että pakkoko sun, daami, on huutaa siinä lopussa.

22. Malta: eikö näille ruotsalaistekeleille tule koskaan loppua? V-käyrä alkaa nousta hälyttävästi...

23. Georgia: Nyt V-käyrä alkaa lähestyä jo äärirajojaan. Melkein tekis mieli sanoa, että diskatkaa Ruotsi näistä kisoista. 

24. Itavalta: Jännä kappale. Alussa en yhtään lämmennyt tälle, nyt pidän kovastikin. Ihanat viulut taustalla. Miten mä en oo ennen noita vanhanaikaisia (hyvässä mielessä) viuluja huomannut?

25. Iso-Britannia: yleisöön näyttää uppoavan. Eikä siinä mitään, onhan tämä menevä biisi.

26. Armenia: ja kaiken kruunuksi kisan päättää yllättäen osittain ruotsalaisten tekemä biisi. Jep, kuppini on täysin nurin jo nyt.

Venäjä tai Ranska voittoon, kiitos