Ruotsalaisen urheiluelämän suurspektaakkeli on täällä taas, kuten joka vuosi, maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina. Se huipentaa talvisesongin, vaikka usein Vinterstudion jatkaakin vielä muutaman viikon ennen puolen vuoden taukoa.

Vasaloppet!

Kilpailun historian sanotaan juontavan Kustaa Vaasan aikaan, ja erityisesti Kustaa Vaasan pakoon Norjaan vuonna 1521. Urbaaniksi legendaksi sitä ei liene voi kutsua, mutta se, onko hän hiihtänyt koko matkan Sälenistä Moraan (90 km) on kyseenalaistettu usein. Todennäköisemmin hän lienee taittanut matkaa osittain jonkinlaisten lumikenkien avulla.

Kilpailua on järjestetty vuodesta 1922 lähtien. Sen tunnetuimpiin voittajiin kuuluu muun muassa menestynyt ruotsalaishiihtäjä Nils "Mora-Nisse" Karlsson, jolla on voittoja eniten kilpailun historiassa, peräti yhdeksän. Naiset tulivat mukaan virallisesti vuonna 1981, vaikka aiemminkin heitä on ollut. 

Vuoden 2016 Vasaloppet starttaa vajaan tunnin kuluttua. Eihän sitä spektaakkelia voi jättää katsomatta. Surullista kyllä, suurimpiin ennakkosuosikkeihin kuulunut Johan Olsson joutuu jättämään kisan väliin kylkiluuvaivan vuoksi.

Tällaiset vetävät mielen matalaksi, kisan jännitysmomenteista yksi on poissa. 

Pikaista paranemista Olssonille! Toivottavasti hänet nähdään täydessä iskussa ensi vuonna Lahden MM-hiihdoissa.